De marile sărbători, fiecare popor are și propriile tradiții culinare. Credem noi că acest lucru se întâmplă, deoarece familiile își continuă sărbătoarea începută la biserică și în casele lor. Și cum să faci asta mai bine decât adunând toată familia pe lângă masa?
Grecii, mai mult decât alte popoare, au dat o dimensiune sacramentală unor mâncăruri pe care ei le pregătesc la marile praznice sau în cinstea unor sfinți.
Preluând un obicei al lor, și la Capela noastră se pregătește în prima zi a anului prăjitura denumită Vasilopita, un desert în cinstea Sfântului Vasile, ale cărei variațiuni sunt nesfârșite.
Mai jos, puteți găsi doar una dintre rețetele acestei prăjituri. Pornind de la o astfel de bază, puteți să vă creați propria rețetă, adăugând diferite condimente precum scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, zeamă și coajă de lămâie și câte și mai câte. Cât despre decorarea prăjiturii... asta e chiar după bunul plac și în funcție de creativitatea fiecăruia.
Ingrediente:
400 g faină
2 lingurițe praf de copt
1 linguriță de sare
100-200 g zahăr, depinzând de gustul fiecăruia
4 ouă mari
250 g unt
Coaja și sucul de la 1 portocală și jumătate
100 ml lapte bătut
1 păstaie vanilie
½ cană de fistic nesărat mărunțit (sau un alt fel de nucă)
1 bănuț înfoliat
50 g zahăr praf – pentru decor
Pregătire:
- Preîncălziți cuptorul la 180°C.
- Ungeți cu unt o tavă de copt rotundă și așezați hârtie de copt pe fundul ei.
- Cerneți făina într-un bol.
- Adăugați sarea și praful de copt.
- Într-un alt bol, bați albușurile și o jumătate din cantitatea de zahăr până când amestecul se deschide la culoare și e pufos.
- Separat, amestecați gălbenușurile cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr și cu untul. Încorporați-l bine.
- Fără a opri mixerul din funcționare, turnați peste amestec laptele bătut, sucul și coaja de portocală și fisticul.
- Cu o spatulă, amestecați albușurile bătute în acest amestec.
- Adăugați ingredientele uscate puțin câte puțin, până la încorporare.
- Turnați aluatul în forma de copt, ascundeți moneda în aluat și bateți ușor tava de blat pentru a nivela suprafața aluatului.
- Coaceți aluatul timp de 40-45 minute în cuptorul preîncălzit.
- Scoateți prăjitura din cuptor și lăsați-o la răcit.
- Scoateți prăjitura din forma de copt, transferați-o pe un platou și decorați-o cu zahărul praf.
Găsirea monedei s-a dovedit a fi o mare bucurie în fiecare an.
La noi pe vale, gospodinele mai au o tradiție: aceea de a pregăti gogoși de Anul Nou. Vă lăsăm o poză cu o mostră și vă invităm la noi la Capelă, să le degustați în seara de Ajun.
Note:
Imaginea principală a articolului este reprezentată de o icoană a Sfântului Vasile din Capela „Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Mucenic Iulian din Tars,” din Popești, jud. Cluj, pictată de Gabriel Solomon, pictor bisericesc și iconar.
Rețeta e alcătuită după consultarea mai multor astfel de rețete disponibile online.
Pozele sunt făcute de Maria Bob.