Porniți în periplul nostru în căutarea lui Aslan, rămânem în seara aceasta pe munte, în Maran, un alt sat în care timpul narațiunii se amestecă cu cel al realități, auto-suspendându-se sau accelerându-se în trecutul memoriei, după bunu-i plac.
Personajele – Anatolia, Vasili, Ovanes, Voske și celelalte – pot oricând primi alte nume și alte naționalități, pot oricând trăi în alte vremuri. Povestea lor este pe cât de miraculoasă, pe atât de simplă. La fel ca în satele românești și în cele armenești, evlavia se amestecă cu eresul, oamenii cred în veștile aduse de îngeri la fel de tare cum cred în superstițiile bătrânești, căci vârsta sătenilor le îngăduie să facă asta.
Atât de multe evenimente se amestecă în această carte – de la cele personale (o nouă veste, ultima bârfă, o plecare, o venire) până la cele universale (războiul, foametea, seceta) – cu o asemenea naturalețe și finețe, încât amalgamarea lor în creuzetul povestirii te face să le iei așa cum vin, așa cum sunt prezentate și să cauți cele mai istețe, inovatoare, dar și la îndemână soluții pentru ieșirea cu bine din diferitele situații. Paradoxal, te trezești zâmbind adesea pe parcursul cărții și, mai ales, la finalul ei.
Cred că e bine de menționat că fiecare dintre mini-lecturile din seria În căutarea lui Aslan e o invitație la lectură adresată tuturor ascultătorilor podcast-ului nostru.
De asemenea, pe noi ne găsiți prin
Lectura: Maria Bob
din Narine Abgarian, Din cer au căzut trei mere, Traducere de Laura Schidu, București, Editura Humanitas, 2021, p. 122 și pp. 253-255.
Muzica: Endless Beauty de Zakhar Valaha
Photo credits: Maria Bob