O lume minunată, pictată în cele mai calde culori cu putință, ca scăldată în lumina blândă a apusului, dar în care toți copiii bat mingea la unison, toate mamele ies în aceeași clipă din casă pentru a-i chema la cină și în care singurul copil care nu bate mingea în același tempo e văzut ca o anomalie – aceasta e o imagine ruptă dintr-o distopie[i].
Distopic este și romanul Icoana al scriitoarei Georgia Briggs, în care o fetiță de 12 ani, Hilary, trăiește într-o lume în care nu mai există Sfinți, în care numele acestora sunt interzise, în care nimic sacru nu mai este acceptabil. Ea pornește în căutarea adevărului chiar cu ajutorul unei icoane. Mai mult ca orice altceva, în roman este subliniată ideea că omul însuși este icoană vie – după chipul și asemănarea cu Domnul.
Din perspectiva unor copii (a vârstei pe care am avut-o la Revoluția din 1989), cele întâmplate în anii care au precedat aceste evenimente par doar parte dintr-un astfel de roman distopic. Apelul la memoria colectivă a celor mai înaintați în vârstă te ajută să-ți formezi o imagine asupra felului în care erau percepuți odinioară termenii de „bine comun” și „bine personal.” Romanul Icoana prezintă nuanțe ale înțelesurilor diferite ale acelorași termeni pe care vă invit să le descoperiți, citindu-l.
Echipa de la Vești Bune dorește să adreseze mulțumiri elevelor din Corul de Fete al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” și Părintelui Arhidiacon Daniel Frumos, cel care le îndrumă pe fete în activitatea corală, pentru fragmentele din Sfânta Liturghie pe care le-au înregistrat pentru acest episod, transmitându-ne, prin vocile lor calde și diafane, pacea, lumina și frumusețea slujbei.
Dați-ne de veste care e părerea dumneavoastră despre emisiuni, despre formatul pe care îl preferați sau despre eventuale îmbunătățiri pe care le putem aduce podcast-ului pe oricare dintre canalele de comunicare enumerate mai jos:
● Facebook @vestibune.podcast,
● Instagram @vestibune.podcast și
● YouTube: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii
Note:
[i] Imagine recreată, parafrazând un capitol din romanul O buclă în timp de Madeleine L’Engle.