Seria „Tu ești...” este dedicată unor sfinte a căror vieți sunt mai puțin cunoscute creștinilor din România. Ea se bazează pe cartea Șapte Sfinte (Seven Holy Women). În carte, câte o autoare diferită istorisește o întâmplare minunată din viața fiecărei sfinte. Până acum, vi le-am prezentat pe Sfintele Ia și Morwenna din spațiul englez, Piama din Egipt, Casiana din Bizanț, Casilda de Toledo din Spania, Nina din Georgia. Astăzi, e rândul Sfintei Marina din Antiohia Siriei.
Sărbătorită în 17 iulie, Sfânta Mare Muceniță Marina[i] s-a născut în timpul Împăratului Dioclețian în Antiohia Pisidiei, din părinți necreștini. Ca multe alte mucenițe, fecioare care i-au slujit cu toată inima Domnului, sfânta fusese de o frumusețe nemaipomenită, făcându-se astfel remarcată de eparhul Olimvrie, prefectul locului. Hagiografia notează că Sfânta nu i-a tăinuit acestuia credința ei, astfel atrăgând asupra-și mânia eparhului, care a supus-o la nenumărate munci grele. Se spune că, într-una dintre nopțile dintre aceste munci, Sfânta ar fi avut o vedenie; acesta fiind și momentul de care pornește episodul din această seară.
Dacă ți-a plăcut acest episod și îți dorești să (re)asculți alte fragmente din seria Tu ești... , o poți face accesând următoarele link-uri: Tu ești Ia, Tu ești Morwenna, Tu ești Piama (partea I), Tu ești Piama (partea a II-a), Tu ești Casiana, Tu ești Casilda de Toledo, și Tu ești Nina.
Tu ești Marina este unul dintre ultimele episoade ale acestei serii, în felul în care a fost gândită ea. Dar, dacă îți place conceptul, ai puțin talent la scris și îndrăgești o sfântă (mai ales din cele mai puțin cunoscute), trimite-ne povestea ei. Pentru ca povestea pe care o scrii să fie citită la Vești Bune, te rugăm să respecți formatul seriei. Întreaga poveste trebuie scrisă la persoana a doua, singular și la timpul prezent. În poveste, e important să subliniezi un aspect inedit, definitoriu sau chiar miraculos din viața sfintei pe care o alegi, așa cum apare consemnat în literatura de profil. Povestea ar trebui să aibă între trei și cinci pagini, format A4. Îți dorim multă inspirație, iar noi te asigurăm că așteptăm cu multă nerăbdare povestea de la tine.
Dă-ne de veste ce părere ai!
Dacă vrei să ne lași un gând despre emisiuni, poți să înregistrezi mesajul tău apăsând semnul mov de microfon aflat în colțul drept din josul paginii noastre web www.vestibune-podcast.ro. Dacă îți place mai mult să scrii, mesajele tale pot ajunge la noi prin intermediul adresei de email: vestibune.podcast@gmail.com. Iar dacă vrei să afli mai repede când apare un nou episod, te poți abona la mailing list-ul de pe această pagină sau la canalul Vești Bune disponibil pe YouTube sau pe cele mai populare media play-ere, cum ar fi Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Podchaser ș.a.
Așadar, pe noi găsești și prin intermediul:
· Email-ului la vestibune.podcast@gmail.com,
· Facebook @vestibune.podcast,
· Instagram @vestibune.podcast și
· YouTube: Vești Bune - un podcast despre liniștea Duminicii.
Traducerea și lectura: Maria Bob
din You are Margaret, from Melinda Johnson et all. (2020) Seven Holy Women: Conversations with Saints and Friends, Chesterton: Ancient Faith, Ebook by BrightWingMedia, loc..
Muzica: Psalm 138, Zakhar Valaha
Imagine: Maria Bob
[i] Sfânta Mare Muceniță Marina este cunoscută în Biserica Apuseană ca Sfânta Margareta.